Over mezelf

geboren als griet agnes jeanine rigole · mama van sam · baasje van pina · (schoon)zus · (klein)dochter · petekind · vriendin · west-vlaanderen · gent · brussel · theaterwetenschapper · altijd in beweging · lichaamsgericht therapeut · meditatietrainer · ritueelbegeleider · en bovenal een gewoon mens die oefent in mens-zijn ...


bewegen 

Stilzitten stond niet in mijn woordenboek als kind – bewegen en dansen was de beste weg naar plezier en energie, en een pad dat ik voor mijn toekomst helemaal uitgestippeld zag. Maar het leven had iets anders in petto. Het dansen en bewegen stopte – ik verhuisde van mijn lijf naar mijn hoofd, kende vele angsten en met het verstrijken van de jaren werd dit het nieuwe ‘normaal’. Maar diep vanbinnen leefde het verlangen verder.

dansen aan de zijlijn 

Een onbewuste herinnering zette me op weg naar de studie theaterwetenschappen en ik studeerde af met een scriptie over het werk van danseres en choreografe Pina Bausch. Zij inspireerde me met haar fascinatie voor de geschiedenis van het lichaam en haar zoektocht naar ‘wat mensen in beweging bracht’.

De jaren nadien werkte ik als redacteur en coördinator achter de schermen van het theater, schreef over nieuwe creaties, leidde werkprocessen in goeie banen. Maar wat ik met mijn verstand niet meer wist, wist mijn lichaam nog wel: het slapend verlangen om mijn eigen lichaam terug in te duiken, werd stilaan weer wakker – en, zo gaf mijn lichaam aan, het was noodzakelijk ermee aan de slag te gaan.

terug naar ‘huis’ 

Zo begon ik ruim 10 jaar geleden aan de reis terug naar ‘huis’ – huis in de betekenis van lichaam, maar ook in de zin van haard, familie en oude verhalen over vele generaties heen. De reis leidde naar het pad van Mindfulness en Presence, waarin ik gedurende 7 jaar een grondige integratieve groeitraining volgde en me gedurende twee jaar verdiepte in het traject tot Mindfulness coach.

En ik ging verdiepen in lichaamswerk, met de 4-jarige opleiding tot lichaams- en ervaringsgericht therapeut. De ervaring die ik in mijn persoonlijk leven in best beproevende contexten had opgedaan, wou ik ook op een constructieve, helende manier inzetten voor het welzijn van anderen. Met, uiteraard, mijn lichaam als bondgenoot.

Tijdens mijn opleiding leerde ik methodes uit de dans- en bewegingstherapie en ik maakte er kennis met ceremonie en Ancient Wisdom. De wijsheid van de oude tradities, hun visie op mens-zijn en hoe we verbonden zijn met ‘al wat is’, geeft een onmisbare bedding aan mijn werk als therapeut en begeleider. In een verdiepingstraject tot ritueelbegeleider, leerde ik ook traditionele Noord-Amerikaanse ceremonies begeleiden.

springen 

Na een grote sprong in het onbekende, vele transformaties, angsten en ‘ongewenste bezoekers’ later, is Spiders can fly de plek waar ik ben geland. Gedreven door een wakend vuur en het verlangen naar heling en zingeving, voor mezelf en ook voor anderen.

Terug thuiskomen in je lichaam en opnieuw verbinding maken met je authentieke beweging, met je creativiteit, energie en vitaliteit lopen als een rode draad door mijn leven en door mijn werk, waar mijn passie ligt in het begeleiden van mensen op die reis naar ‘nieuw leven’.

dankjewel 

… mijn leven, voor de kansen die je geeft, en voor het web waarin ik ben geboren met zijn heldere licht en duistere donker
… Sam, mijn prachtige dochter, die meestroomt met alle veranderingen,  jouw geboorte herinnerde me eraan te kiezen voor leven
… familie en vrienden, aan deze en aan gene zijde, voor jullie steun op zovele vlakken
… coach, leraars en jullie leraars – jullie die me lieten groeien door steun en vertrouwen, of net door tegenwind… dank voor jullie kennis en wijsheid
… angst, de mijne en die van anderen, omdat je me telkens uitnodigde in beweging te komen en door te gaan
… Spin, voor alle wijze lessen, om me te gidsen, te herinneren, dank voor alle beelden, inspiratie, voor alle medicijn
… Pina en alle andere Gidsen op mijn pad, zichtbaar en onzichtbaar, om samen met mij te vliegen, te stappen, te zwemmen, te kruipen, te sluipen, te weven, te reizen, te dromen en te leven!

IMG_9052